Muziekvereniging Salland

Muziekvereniging Salland
Muziekvereniging Salland is 6 januari 1922 opgericht. Momenteel kent de verenging een 60 tal leden, spelend in de fanfare en drumband. Lid zijn van Salland is een familietraditie. Vaak spelen vader en zoon, broer en zus samen in het korps. De gemoedelijk familiesfeer binnen de vereniging is daardoor zeer goed voelbaar. Maar ook de betrokkenheid van de inwoners van Lierderholthuis is groot. De vereniging bestaat uit een fanfare, drumband en een opleidingsorkest. Daarnaast biedt het muzieklessen evenals AMV (Algemene Muzikale Vorming) aan. Dit alles onder een deskundig en enthousiast team van docenten en dirigenten.

Geschiedenis vereniging
Muziekvereniging Salland is opgericht op 6 januari 1922 door pastoor Hendriks en is van start gegaan met elf leden. Er werd voor 800 gulden aan instrumenten gekocht en zo konden de eerste leden beginnen met repeteren. Op de zondagavond werd er gerepeteerd in de Sint Nicolaasschool, onder leiding van de eerste dirigent de heer Elzebeek uit Wijhe. In het schoollokaal werden de banken dan omgedraaid en men ging dan zo boven op de banken zitten.

Oprichting Drumband
De drumband van Muziekvereniging Salland is opgericht in 1970. De leiding van de drumband was in handen van Jan en Dinie Mulder. Van comfort was er in het begin geen sprake, want er werd op op elkaar gestapelde banken in het dorpshuis gerepeteerd. In 1971 trad de drumband voor het eerst op naar buiten toe in mooie witte jurkjes, rode cape’s en witte Hevea-laarsjes. Een groot repertoire kenden ze nog niet, maar met een paar regels van de modelmars durfden ze het toch te proberen.

Successen Drumband
Vanaf 1985 behaalde de drumband onder leiding van instructeur Hans Heinen vele successen op landelijke festivals en concoursen. Het hoogtepunt was in 1993 en 1994 waar het drum- en lyrakorps Salland landskampioen in hun klasse werd van het prestigieuze topconcours van de KNFM.

Activiteiten van de vereniging
De leden van de vereniging doen mee aan tal van activiteiten om de kas te spekken. Allereerst gebeurt dit op muzikale wijze door deel te nemen aan optochten zoals carnaval en Koningsdag. Verder verzorgen we serenades bij diverse jubilea en bruiloften. Naast de muziek gerelateerde activiteiten zijn er diverse andere acties. Muziekvereniging Salland verleent bijvoorbeeld al vele jaren medewerking aan het Feestweekend in Lierderholthuis. In dit weekend wordt vier dagen de maximale inzet van alle leden gevraagd. In augustus doen we dit nogmaals bij de verzorging van het Bosfeest. Inkomsten haalt Salland ook uit de oud ijzeractie. Tweemaal per jaar gaan we met tractor en wagen er op uit om het oude ijzer op te halen. Dat dit al een traditie is geworden blijkt uit het feit dat men er op rekent dat we langskomen. Het ijzer wordt veelal bewaard en alvast klaargezet. Het is een zware en lange dag, maar mede dankzij de pannenkoeken ’s middags en het borreltje na, doet de vereniging dit altijd met veel plezier.

Koffieconcert 2014   Wandelvierdaagse_Heino20141  Uitvoering20141

Lierderholthuis
Het is bekend dat vooral het dorpje Lierderholthuis veel leden voor Muziekvereniging Salland voort heeft gebracht en nog steeds brengt. Lid zijn van Salland is een familietraditie. Vaak spelen vader en zoon, broer en zus samen in het korps. De gemoedelijk familiesfeer binnen de vereniging is daardoor zeer goed voelbaar. Maar ook de betrokkenheid van de inwoners van Lierderholthuis is groot. We zijn erg blij met de mensen die onze vereniging een warm hart toedragen o.a. door hun donateurschap. Zonder al deze mensen kan Muziekvereniging Salland niet bestaan.

 

In 2012 heeft Muziekvereniging Salland haar blik naar de toekomst gericht door te kijken hoe de vereniging er in 2017 uitziet. Hierbij heeft het KCO ondersteuning geboden. Van dit traject is een film gemaakt.

 

Muziekvereniging Salland

Hertenstraat 40
8011 GV  ZWOLLE
tel: 06-13407894
mail@muziekverenigingsalland.nl
www.muziekverenigingsalland.nl

Filmpje Drumband in 2010