Lierderholthuis: The place to be!!!!

Eén van de meest indrukwekkende, weemoedige en nostalgische onderdelen van de 1e dag van de SW4D 2018 op de 20 km. route waren toch wel de ontvangst, de aankleding en de programma-invulling door de vele vrijwilligers in Lierderholthuis.

Op voorhand was ik al verheugd dat mijn geboortedorp was opgenomen als rustpunt in een route. Hoop van harte dat dit nog vele jaren een vervolg mag krijgen en dan ook voor de 30 km. lopers die deze keer dit brokje dorpscultuur nog moesten ontberen.

Lierderholthuis heeft voor de zoveelste keer
laten zien, dat een klein dorp (slechts 426 inwoners)weer groots kan uitpakken. Zeker op het gebied van cultuur en creativiteit. Vorig jaar heeft deze kern van Raalte iedereen al positief verrast met een prachtige creatieve uitdossing tijdens de ontvangst van Leontiens Lady Ride.

Nu werd iedere dorpeling gevraagd 1 of meerdere schoenen en/of klompen tijdelijk ter beschikking te stellen, waarna een speciale werkgroep vorm en inhoud heeft gegeven aan deze prachtige dorpsversiering. Een bonte verzameling van bungelende schoenen en klompen aan lantaarnpalen, verkeersborden, boomtakken, of als slinger tussen bomen en lantaarnpalen. Algewisseld met diverse kraampjes langs de hoofdstraat.
En dan een warme en hartelijke begroeting door een welkomstcommissie o.l.v. de dorpsburgemeester Benny Baks.

Een foto voor het dorpshuis, kraampjes, een zanggroep, TV Oost, ruim opgezette toiletgroepen in een weiland en dan het dorpshuis. Hier werd je weer hartelijk verwelkomd. Groots opgezet en voldoende ruimte voor de 20 en 40 km.-wandelaars. Sfeervolle muziek (niet overheersend), een schitterend en prachtig passend versierd interieur met tafels met bloemen in schoenen of een herfststukje in klompen. Enz. Hoe creatief kun je zijn?

Voelde me steeds trotser om in dit dorp opgegroeid te zijn, naar de lagere school gegaan te zijn (nog geen kleuterschool), zelfs een jaartje voor de klas te hebben gestaan, misdienaar en acoliet geweest te zijn, meegedaan te hebben aan processies enz. Weemoed en nostalgie alom.

Wat me ook erg verrast en verbaasd heeft -en dat is dan zeker een compliment naar de routeuitzetters- waren sommige voor mij onbekende (schouw-)paden en weggetjes rond Lierderholthuis. Plekjes waar ik voor zover ik weet tijdens mijn 16 jarig verblijf in dit dorp nog nooit heb gelopen. Van de andere kant ook wel een beetje begrijpelijk: Op de doodlopende lopende weg vanaf De Nieuwe Wetering voor 3A heb je eigenlijk niets te zoeken. En het schouwpad langs de wetering is privéterrein.
Ik denk dat deze dag diverse wandelaars voor de 1e keer in hun leven stappen hebben gezet in dit dorp aan de Olde Wettering.

Tenslotte nog een klein hoogtepuntje van de eerste dag: Op ons e-mailverzoek aan de voorzitter van de SW4D om ’s morgens tijdens zijn inleidend praatje de verjaardag te vermelden van een trouwe mede-wandelaar, ondersteund met een muzikale felicitatie van de Roalter Jongs, werd keurig gehoor gegeven. Hartelijk dank hiervoor.

Ben Groot Beumer – Raalte

You may also like...